Predikant

preken(vrije stof)
preken(catechismus)

Musicus

cv
concertagenda
cds
Composities
Diversen
Contact
Musicus > Cd's

         01 Op het spoor van Bijster

datum : 2019


toelichting :
In het zestigste sterfjaar van Jacob Bijster (1902-1958) heb ik 2 Bijster-concerten gegeven. De programma's van die concerten heb ik op deze cd samengevoegd en aangevuld met het nooit gepubliceerde lied 'De morgenstond', dat wordt gezongen door de mezzosopraan Valeria Boermistrova. Door de afwisseling van grote en kleinere werken is er een aantrekkelijk Bijster-recital ontstaan, dat een goede dwarsdoorsnee van zijn orgeloeuvre biedt. De werken worden uitgevoerd op de Bakker & Timmenga-orgels in Sexbierum en De Knipe.

Uit de pers:

"De werken van Bijster zijn niet allemaal even eenvoudig, maar David de Jong weet er bijster goed mee om te gaan. Op zeer muzikale wijze, en hoorbaar met grote verbondenheid en affiniteit met deze orgelwerken, heeft David de Jong ze op deze aantrekkelijke cd vastgelegd" (Maarten Seijbel, in: De Waarheidsvriend).

"Geslaagd pleidooi voor het orgelwerk van Jacob Bijster" (Roel Sikkema, in: Nederlands Dagblad).

De cd kost EUR 18,50 (excl. verzendkosten) en is te bestellen via het contactformulier van deze website of met een mail aan jakobadj@solcon.nl.

 
 
  geluidsfragmenten       


         02 In omnibus requiem quaesivi

datum : 2015


toelichting :
Het thema van de cd is ontleend aan Jezus Sirach 24 vers 11: In omnibus requiem quaesivi (In alle dingen heb ik rust gezocht). Bij de keuze van de werken heb ik me laten leiden door de klank van het Adema-orgel van de Basiliek van de H. Kruisverheffing in Raalte, een monumentaal Frans-symfonisch instrument uit 1926. Het oudste werk stamt uit 1915, het jongste uit 2014. Het gaat dus om laatromantische en (vroeg)moderne werken met een orkestraal karakter. De combinatie van het gekozen thema en het gekozen instrument leidt tot een verrassende selectie uit het orgelrepertoire van de laatste honderd jaar.

De cd is leverbaar via boek- en muziekhandel en via tulipsrecords.nl, maar kan ook rechtstreeks bij mij besteld worden, via het contactformulier van deze website. De prijs is dan EUR 12,50 excl. verzendkosten.

Uit de pers:

�Ik heb in alle dingen rust gezocht�. Dat is de vertaling van de Latijnse titel van deze cd. Het is een tekst uit het boek Jezus Sirach, waarover Meister Eckhart (ca. 1260-1327/28) een preek heeft gemaakt. Daaruit staat een citaat in het tekstboekje, dat voor David de Jong herkenbaar is. �Ook in die zin dat ik mijn theologische en muzikale ontwikkeling erin herkende.� Alle werken op deze cd zijn geconcentreerd rond dat woord �rust�. Maar wie nu verwacht naar voortkabbelende, zachte muziek te gaan luisteren, komt bedrogen uit. Want rust wordt hier ook geassocieerd met donkere tonen, met dood en depressiviteit. Dat levert soms sombere, soms bittere, soms (aan)klagende muziek op. De Jong speelt werk van Flor Peeters, Saint-Saëns, Vierne, Howells, Koers, Martin, Tournemire en Messiaen. Zelf schreef hij een Adagio over �De moerbeitoppen ruischten�, een melodie die hij maakte voor een gedicht van Nicolaas Beets. De Jong speelt een mooi afgewogen programma op het Adema-orgel in Raalte, dat uitstekend geschikt is voor dit type muziek. Het is een cd voor mensen die zich willen openstellen voor muziek die soms weerbarstig is; maar wie dat doet, krijgt veel moois te horen.

+ origineel programma
+ goede organist op een prima orgel

(Roel Sikkema, Nederlands Dagblad)

�In alle dingen heb ik rust gezocht.� (...) Denk nu niet dat De Jong een prettige potpourri van relaxte muziek heeft samengesteld. Nee, ook angst, rusteloosheid, strijd en dood zijn hier substantieel aanwezig. (...) David de Jong heeft het zichzelf en de luisteraar niet gemakkelijk gemaakt. Voor fijnproevers en doorzetters valt er echter veel te ontdekken en te ervaren. (...)
De Jong vertolkt zijn programma, met daarin ook een knappe eigen compositie, vol overtuiging op het Adema-orgel van de Basiliek in Raalte. (...) Ik deel zijn bewondering voor dit instrument met zijn warme grondstemmen, fluwelen strijkers en ronkende tongwerken. Het is uitermate geschikt voor dit repertoire.

Joost van Beek, Orgelnieuws.nl

Over de interpretaties van David de Jong
kunnen we helder zijn. Hij vertolkt ieder
werk heel doorleefd en natuurlijk. Zijn expressie
is subtiel en dienend. Daardoor kan
de focus van de luisteraar volledig op de muziek
worden gericht. De Jong is een overtuigend
ambassadeur van dit repertoire.
Gezien de originele programmakeuze en de
fraaie uitvoering verdient deze cd veel aandacht
van muziekliefhebbers die er echt voor
willen gaan zitten.

Arjan Versluis, in Kerk & Muziek

 
 
  geluidsfragmenten       


         03 Johan G. Koers - orgelwerken

datum : 2011


toelichting :
Het complete orgeloeuvre van mijn leermeester Johan G. Koers, dat ik samen met Dirk S. Donker heb opgenomen in de Martinikerk in Sneek. De cd is te bestellen bij www.boeijengamusic.com.

Uit de pers:

"Koers hanteert een geheel eigen stijl waarin ik overigens ook invloeden van onder anderen Piet Post, Piet Kee, Jehan Alain en Olivier Messiaen bespeur. Kenmerkend voor zijn stijl is de soms ingewikkelde en uitdagende ritmiek, het gebruik van een zeer kruidige harmoniek, veel lyriek en grote contrasten. Daarbij vertelt Koers elke keer weer als het ware een verhaal dat zich op een heel natuurlijke manier ontwikkelt. Met andere woorden, de schrijfstijl van Koers laat zich onder andere omschrijven als zeer procesmatig. Vanuit hetgeen gedaan is, worden logische keuzes gemaakt voor het vervolg. Dit maakt dat ik deze cd met zeer veel plezier beluisterd heb. Eigenlijk word ik er blij van dat er vandaag de dag nog orgelmuziek wordt geschreven van dergelijk niveau. Donker en De Jong tonen zich op deze cd met uitgekiende registraties, een uitstekende techniek en veel muzikaliteit en speelvreugde waardige pleitbezorgers van de muziek van Koers. En zeker als je hoort dat sommige werken technisch absoluut niet gemakkelijk zijn, vergroot dat mijn respect voor deze twee musici. (...) Dit collector�s item mag in de cd-kast van de echte liefhebber niet ontbreken!" (Chiel Jan van Hofwegen, op Orgelnieuws.nl)

"De beide organisten zijn meer dan capabel om deze muziek overtuigend uit te voeren. Dirk Donker valt met name op door zijn prachtige orgelgebruik. Hij kent het instrument van Sneek natuurlijk als geen ander en weet door subtiele kleurschakeringen en prachtig zwelkastgebruik tot hogere poëzie te geraken. (...) David de Jong tekent met name voor gepassioneerd orgelspel, waarbij de vonken er soms vanaf spatten. Wat hier muzikaal en technisch wordt neergezet door beide spelers is van grote klasse. (...) Ik wil deze cd van harte aanbevelen: niet alledaags repertoire, met passie gespeeld op een orgel dat zeer overtuigend klinkt" (Sietze de Vries, in de Friese Orgelkrant).

"Koers schrijft geen licht verteerbare kost, geen muziek die je gezellig even opzet bij de koffie. Nee, je moet er echt voor gaan zitten: het is muziek met een eigen klank, dissonantrijk, soms herinnerend aan Messiaen, soms aan Piet Post of Herman Strategier. Voluit eigentijds dus, in een heel persoonlijk klankidioom � en lang niet eenvoudig te spelen. Hoed af voor Dirk S. Donker en David de Jong, die samen een warm pleidooi houden voor deze weinig gespeelde werken: koraalmuziek (gregoriaanse thema�s, een psalm, �Nun komm der Heiden Heiland�, �Aus tiefer Not�), maar ook vrije composities zoals een mystieke Nocturne, een groots Choral en een speelse Prelude" (Dick Sanderman, in het Reformatorisch Dagblad).

"(Koers') klankidioom is (...) verrassend overtuigend en kleurrijk. (...) Het prettig-dualistische, drieklaviers Schnitger/Van Dam-orgel verleent qua klank alle krediet, helderheid en verfijning om deze werken adequaat te laten horen. (...) (Dirk S. Donker en David de Jong) verdedigen op meer dan voortreffelijk niveau Koers' orgelwerken. (...) Zelfs in onze cultureel-verzadigde (en zorgelijke) tijd zouden we onszelf graag meer orgeltoondichters toewensen, die in staat zijn integer, kleurrijk en ruimdenkend te componeren" (Kees Weggelaar, in De Orgelvriend).

Bijgaand fragmenten van zijn Triptyque, Toccata, Psalm 6 en Versus Alleluiatici.
 
 
  geluidsfragmenten       


         04 Rheinberger op Van Dam-orgels I

datum : 2011


toelichting :
Eerste deel van een serie waarin alle 20 sonates van Rheinberger worden uitgevoerd op 20 verschillende Van Dam-orgels. Op deze cd de 4e, 73 en 17e sonate, uitgevoerd door resp. Bert Wisgerhof, Dirk S. Donker en David de Jong. Bijgaand 3 fragmenten uit de 17e, uitgevoerd op het orgel van de Boomhofkerk te Gramsbergen.

De cd kan besteld worden bij Atze Veldhuis, veldhuis232@hotmail.com.
 
 
  geluidsfragmenten       


         05 Orgelklanken uit 'de Fontein'

datum : 2010


toelichting :
Cd waarop de zes organisten van GKv Den Ham (met hun predikant) 'hun' orgel presenteren: een historisch, Engels orgel uit 1867, gebouwd door William Holt, en in 2008 door Feenstra Orgelbouw geplaatst in Den Ham.

Bijgaand 4 fragmenten van resp. Herman Hamberg, Dinie Veurink, Hans Plaggenmars en David de Jong
 
 
  geluidsfragmenten       


         06 Passiepsalmen uit IJsland

datum : 2008


toelichting :
Cd die op 9 november 2007 is opgenomen rond het Strümphler/Reil/Van Vulpen-orgel in de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te Harlingen. Het betreft een cd met 23 liederen van de IJslandse dichter Hallgrímur Pétursson (1614 � 1674), die in het Nederlands zijn vertaald door Johan Klein. Tegelijk verschijnt ook de bijbehorende liedbundel, waarin alle 50 liederen opgenomen zijn.

Op de cd worden de liederen uitgevoerd door het Noord Nederlands Vocaal Ensemble o.l.v. Jan Pranger, het Walke Hofstee Brass Ensemble, een vocalistenkwartet, solisten en de organist/predikant David de Jong.

Uit de pers: "De Jong schreef fraaie harmonisaties die goed te gebruiken zijn, zowel voor koorzang, als voor gemeentezangbegeleiding. () Een hoogtepunt is de uitvoering van Lied 17, een sopraansolo op basis van een nieuwe melodie van David de Jong. In dit lied, 'De bloedakker', is de desillusie na de dood van Judas door De Jong treffend muzikaal verbeeld in de eerst sobere en later smartelijk klinkende akkoorden die sopraan Judith Pranger begeleiden. () Voor wie in deze passietijd op zoek is naar originele muziek, is deze cd een goede keuze" (Nederlands Dagblad, 15 februari 2008).

De prijs van boek en cd afzonderlijk bedraagt � 14,95. Als u ze echter allebei aanschaft is uw voordeelprijs � 25,-. Ze zijn te koop in boek- en cd-winkel, maar ook rechtstreeks te bestellen via www.prozamusica.nl.

Bijgaand 4 demo's, waarvan de eerste een melodie betreft die ik voor de liedbundel geschreven heb. De sopraan die dit 17de passielied zingt is Judith Pranger.
 
 
  geluidsfragmenten       


         07 Spel der elementen

datum : 2007


toelichting :
Cd-opname van het Hinsz Compositieconcours 2007, waarop alle 6 finalisten zijn te horen. De oplage is beperkt. U kunt deze cd bestellen door een email te versturen naar info@hinszconcours.nl en tegelijkertijd het verschuldigde bedrag (� 10,00 incl. verzendkosten) over te maken naar rekeningnummer 1082.49.409 t.n.v. Stichting HCBK Kampen.
 
 
     


         08 Kerstmuziek

datum : 2003


toelichting :
Koninklijk Mannenkoor Gruno o.l.v. André Cats en Lauwers Consort o.l.v. Jan Pranger. Op deze cd staan een paar mooie nummers van het Lauwers Consort. Hierbij een geluidsfragment van het Pater Noster van Hendrik Andriessen en het Magnificat van Buxtehude. Deze nrs. zijn opgenomen in de Goede Herderkerk te Bedum, waar een Valckx en Van Kouteren orgel staat, dat in de loop der jaren is uitgebreid tot een groot romantisch orgel. Vanwege de brede, romantische klank van het koor heb ik ook bij Buxtehude gekozen voor een orkestrale orgelbegeleiding.
 
 
  geluidsfragmenten       


         09 Jan Proper Orgels 1

datum : 2003


toelichting :
Deze cd is uitgebracht op initiatief van Roel Walsma, die d.m.v. cd's en een publicatie het veronachtzaamde werk van de orgelbouwer Proper weer onder de aandacht probeert te brengen. Mijn aandeel bestaat uit een vijftal orgelwerken, uitgevoerd op het orgel van de Zuiderkerk in Sneek. Uit de pers: "(David de Jong) toont zich in Sneek met een breed repertoire (Saint-Saëns, Bijster, Ton de Leeuw, Telemann en Karg-Elert) een voortreffelijk speelman. Met name voor Saint-Saëns, Bijster ("Stort tranen uyt, schreyt luyde, weent en treurt") en Karg-Elert (Symhonischer Choral "Ach bleib mit deiner Gnade") gaat onvoorwaardelijk de pet af" (A.M. Alblas in Reformatorisch Dagblad). "(David de Jongs) aandeel in deze cd bestaat uit een vijftal voortreffelijk vertolkte werken, waaronder een virtuoos gespeeld Praeludium en Fuga van Saint-Saëns" (Dirk Molenaar in De Orgelvriend). "David de Jong is een vertolker met goede smaak. Hij speelt fenomenaal, muzikaal en technisch. Dat geldt ook voor de lastige variaties over het lied 'Stort tranen uyt' van Jacob Bijster. Die muziek komt heel overtuigend over de orgelbalustrade. Geen geringe prestatie. Ook van (het symfonisch koraal van Karg-Elert) geeft David de Jong mede door zijn mooie frasering een overtuigende interpretatie" (Cees Hooimeijer in Punctum (contactblad koren bisdom Groningen)). De cd is te bestellen bij R. Walsma, tel. 058-2671652 en kost � 10,-.
 
 
  geluidsfragmenten       


         10 Louis Vierne & Charles-Marie Widor

datum : 2003


toelichting :
Missen voor koor en twee orgels, uitgevoerd door het Collegium Vocale Reformatum o.l.v. Jan Pranger, en Sietze de Vries en David de Jong (orgel). Daarnaast o.a. een uitvoering van 2 werken van Johan G. Koers: zijn Choral pour orgue, opgedragen aan en uitgevoerd door David de Jong, en zijn lied De profundis, uitgevoerd door Judith Pranger, sopraan, en David de Jong, orgel. De cd is opgenomen in de Allemanskerk te Oudkarspel. Naast het Schreur-orgel wordt een groot Amerikaans drukwindharmonium gebruikt. Uit de pers: "De klank van het Adema-orgel en die van het harmonium versmelten wonderwel. Door de kleine klank van het harmonium klinkt het echte orgel extra groot. De mis van Widor is niet alleen voor twee orgels, maar ook voor twee koren: een gemengd koor en een baritonkoor. Pranger slaagt erin beide zangersgroepen Frans te laten klinken, met wat meer vibrato dan we in Nederland gewend zijn. Dit is een cd om vaak te draaien. Ter aanvulling speelt David de Jong twee werken van zijn leermeester Johan G. Koers. Koers schrijft in een moderner idioom dan Widor en Vierne. Dat is even wennen, maar het lukt dankzij de voortvarende speelwijze van De Jong" (Peter Sneep in Nederlands Dagblad). De cd kost � 14,95 (excl. verzendkosten).
 
 


         11 Koraalwerk

datum : 2001


toelichting :
Deze cd is gemaakt op initiatief van de componist Jeljer Vlieg, die zijn belangrijkste orgelwerken wilde vastleggen. Ik heb drie werken van mijzelf op mogen nemen en een werk van mijn leermeester Johan G. Koers. In de rubriek composities op deze site heb ik reeds 2 geluidsfragmenten geplaatst van opnamen van deze cd. Hier kunt u nog fragmenten horen van Jeljer Vliegs Introductie uit zijn Suite Passie, door hemzelf uitgevoerd. Verder mijn Voorspel Psalm 107 en een fragment van Koers' Hymnus Veni Redemptor, uitgevoerd door mijzelf. De cd is opgenomen in de Martinikerk in Bolsward, vlak voordat het orgel gerestaureerd zou worden door Verschueren, en kost � 14,95, excl. verzendkosten.
 
 


         12 Grote Orgelmis J.S. Bach

datum : 2000


toelichting :
De grote koraalvoorspelen uit Bachs Clavier Übung III, omlijst door de Praeludium en Fuga in Es. De koralen worden gezongen door het Noord Nederlands Vocaal Ensemble o.l.v. Jan Pranger. De cd is opgenomen in de Bovenkerk te Kampen. Uit de pers: "David de Jong overtuigt op het Hinsz-orgel.()Zijn spel straalt rust uit. Dat heeft onder andere te maken met de tempokeuze die () erg mooi is gekozen. Bijzonder te spreken ben ik over de manier waarop de organist met het Hinsz-orgel omgaat. Registraties zijn vaak erg mooi gekozen" (Bram Brandemann, in: Nederlands Dagblad). 4 geluidsfragmenten: Christe, aller Welt Trost, Allein Gott, Vater unser en Aus tiefer Not.
 
 


         13 Zingt nu de Heer

datum : 1997


toelichting :
Dubbel-cd, uitgebracht bij de invoering van het Liedboek voor de Kerken in de gereformeerde kerken (vrijgemaakt). Voor deze cd is er op 4 locaties opgenomen. Ik begeleid de koor- en samenzang in de Grote kerk in Hasselt. Uit de pers: "Een paar dingen die mij in positieve zin opvielen: () originele voorspelen en zettingen van vooral David de Jong, waarbij ik overigens besef dat dit een subjectieve beoordeling is. Niet ieder zal de stijl van de Jong waarderen" (Roel Sikkema in Nederlands Dagblad). "Verrassende samenklanken en inventieve structuren worden door hem aaneengesmeed tot een boeiend geheel. Daarbij wordt - schijnbaar moeiteloos - gebruik gemaakt van barokke, romantische en eigentijdse klankpatronen. De door hem gebezigde begeleidingen munten uit door durf en originaliteit. Het spreekwoordelijke vakmanschap is hier met recht meesterschap" (Johan G. Koers in Hoogeveense Courant). Het bestelnr. van de cd is: Mira 299280.
 
 
  geluidsfragmenten       


         14 Cantorij van de Theologische Universiteit

datum : 1996


toelichting :
Gedurende mijn hele studie theologie (1987-1997) heb ik als tenor I gezongen in de Cantorij van de Theologische Universiteit. Tijdens het cantoraat van Bert Duijst, een groot muzikant van wie ik veel geleerd heb, is er een cd gemaakt in de Grote kerk in Hasselt. 2 geluidsfragmenten: Een prachtige zetting voor mannenkoor a cappella van de hand van Bert Duijst en Voorspel en koraal Psalm 67, waarbij ik het orgel bespeel.